Shell

Shell heet officieel Royal Dutch Shell, een samentrekking die is ontstaan tijdens een van de fusies van het bedrijf. Shell is een Nederlands-Britse onderneming, die behoort tot de Supermajors. Dit zijn de grootste zes staatsonafhankelijke producenten van olie. Shell is bovendien de meest winstgevende onderneming van Nederland. In 2012 wist de onderneming 467 miljard dollar omzet te behalen en bleef daar na aftrek van alle kosten een winst van 26,6 miljard dollar van over. Shell is actief in meer dan 140 landen over heel de wereld.

Meerdere divisies van Shell

Shell maakt als energiemaatschappij gebruik van een aantal verschillende divisies, om zich op meerdere aspecten binnen de energievoorziening te kunnen richten. Het bedrijf is actief vanaf de exploratie van energiebronnen, de raffinage tot aan de verkoop van eindproducten als benzine en diesel via de verschillende pompstations. Verder is Shell actief met divisies op het gebied van bijvoorbeeld chemie, gas en elektriciteit. Uiteraard is er een corporate divisie die overzicht kan behoren, over met name de samenwerking met de exploratie en productie, of de raffinage en inkoop. Dit zijn twee zeer belangrijke divisies voor Shell, die direct betrekking hebben op de kernactiviteiten.

Historie van het bedrijf

De historie van Shell gaat terug tot in 1890. Het waren in dat jaar Jean Baptiste, August Kessler, Henri Deterding en Jhr Hugo Loudon die de onderneming startten. Het was de Nederlandse overheid die steun aanbod, om in Nederlands-Indië naar olie te gaan boren. Dit werd gevonden op Sumatra, wat het eerste succes betekende voor de onderneming. Vanaf 1899 en 1900 begon de onderneming flink te groeien. Het was Henri Deterding die vervolgens bestuursvoorzitter werd. Hij slaagde erin om 36 jaar aan de top te blijven en de onderneming in die tijd uit te bouwen tot een belangrijke internationale speler.

Shell en offshore activiteiten

Shell is zowel op het land als offshore actief. De onderneming is doorlopend op zoek naar nieuwe bronnen van olie, gas en elektriciteit. Het weegt de kosten van bepaalde bronnen af, tegen de olieprijs en de gasprijs van dat moment. Op het moment dat de prijzen oplopen wordt het voor een bedrijf als Shell interessanter om op meer plekken naar deze grondstoffen te gaan boren. Wat dat betreft nemen de offshore activiteiten verder toe, op het moment dat Shell een hogere prijs kan vragen voor de olievaten, of de verwerkte producten aan de pomp in onder andere Nederland.