Offshore duiker

Offshore duiker worden? Een duiker werkt voornamelijk voor bergingsbedrijven, civiele onderwaterbouw, scheepvaart en in de offshore industrie. Kenmerken van offshore duikers zijn dat deze vaak fysiek sterk zijn en in top conditie verkeren. Altijd rust kunnen bewaren in dreigende situaties. De offshore duiker heeft een veelzijdig beroep. Hierbij worden duikers ook ingezet door de Marine, politie en dus ook offshore bedrijven. De offshore duiker dient voornamelijk werkzaamheden onder water uit te voeren. De belangrijkste werkzaamheden voor de offshore duiker is onderwaterlassen. Onderwaterlassen is moeilijk en vergt uiterste concentratie. Na enkele seconden wordt het een gevoelskwestie doordat de rookontwikkeling het zicht belemmert. Tegenwoordig zijn er nieuwe technieken waardoor de rookproductie aanzienlijk wordt vermindert maar het is en blijft een bezigheid gebaseerd op gevoel. De hand en oog coördinatie is van groot belang tijdens het onderwaterlassen.

Opleiding tot offshore duiker

Een opleiding tot offshore duiker is mogelijk voor iedereen met de volgende kenmerken. Ten eerste moet een beroepsduiker een bijzonder goede lichamelijke conditie hebben, duiken in koud water tot grote dieptes waarbij ook nog eens onderwater moet worden gewerkt eist veel van het menselijke lichaam. Dit maakt een goede lichamelijke conditie en een goede gezondheid vereiste nummer 1 om beroepsduiker te worden. Als nummer 2 en 3 is goed kunnen zwemmen en technisch inzicht hebben. Het gevolg hiervan is dat elke duiker een zware medische keuring moet doorlopen voordat deze mag beginnen aan de offshore duiker opleiding. De medische keuring wordt vervolgens jaarlijks herhaald. De opleiding wordt overigens verzorgd door het Nederlands Opleidings- en Kenniscentrum voor Arbeid onder Overdruk oftewel het NOK. Het NDC: Nederlands Duikcentrum Certificerende instelling verzorgt de certificaten die elke duiker moet hebben. Minimale vooropleiding moet VMBO techniek zijn geweest of andere kaderberoepsgerichte opleiding. Een praktisch examen wordt afgenomen voor elk persoon welke een opleiding tot duiker wilt gaan doen. Mits toegelaten en goedgekeurd duurt de opleiding 1 a 2 jaar en zijn de kosten zeer verschillend per jaar maar gerekend moet worden op circa 10.000 euro.

Verdiensten offshore duiker

Belangrijk om te weten is natuurlijk ook wat een offshore duiker zal verdienen na het afronden van de opleiding. Een beginnende offshore duiker zal zo’n 2000 euro netto kunnen verdienen en een meer ervaren duiker zal naar de 3.000 euro netto gaan. Dit is een zeer verdienstelijke salaris voor een opleiding van 1 jaar. Het salaris wordt verdiend in een 6 maanden offshore op zee waarin vele uren worden gemaakt per dag. Vaak is er sprake van een 40-uren contract hoeveel u rekenschap dient te houden voor meer uren. De meeste (offshore) duikers zijn vaak ZZP’ers en zullen vaak werken voor meerdere opdrachtgevers naast het offshore seizoen. Deze (offshore) duikers verhuren zichzelf aan verschillende bedrijven en hebben de mogelijkheid hun eigen prijs te hanteren. Zo hebt u dus geen vast salaris van de werkgever maar bent uzelf verantwoordelijk voor uw omzet en salaris. Dit laatste is zeker de moeite waard wanneer u al contacten hebt met (offshore) bedrijven welke duikers nodig zijn. Wel belangrijk is te melden dat u ‘aantrekkelijk’ moet zijn voor de werkgever als hij u wilt inhuren. Immers, waarschijnlijk heeft het bedrijf zelf ook duikers in dienst. U dient zich dan de specialiseren. Er zijn veel verschillende specialiteiten onder water. Om eens wat te noemen; lassen, digitale onderwaterfotografie, onderwaterbiologie, onderwaterarcheologie en door lastige constructies duiken.