NAM

NAM is de afkorting voor de Nederlandse Aardolie maatschappij BV. De Nederlandse Aardolie maatschappij is een grootbedrijf waarin twee bedrijven aardolie en gas onder de grond in Nederland voor Nederland en buitenland inwinnen. Deze twee bedrijven zijn het Brits-Nederlandse Shell en het Amerikaans Exxon mobile, beide behoren tot de grootste bedrijven ter wereld. De NAM houdt zich dus bezig met de winning van aardgas en aardolie op het Nederlandse continentale land, dit bevat zowel land als op zee. De Nederlandse Aardolie maatschappij heeft ongeveer 1800 medewerkers en is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws door aardbevingen in Groningen waar de NAM erg actief is. De productie van de gaswinning is al met circa 80% afgenomen in de provincie Groningen.

NAM oprichting

De NAM is net na de tweede wereld oorlog opgericht omdat in de oorlog een groot olieveld werd gevonden. In de eerste 50 jaar heeft de NAM al ongeveer een kwart van dit olieveld bij Schoonebeek geëxploiteerd. Dit komt neer op 250 miljoen ruwe vaten olie. Door de jaren heen is de NAM uitgegroeid tot een belangrijke factor voor de Nederlands economie. Op dit moment verdient de Nederlandse staat elk jaar rond de 10-12 miljard aan de winning van aardolie en aardgas door de NAM. Dit enorme bedrag is goed voor de Nederlandse begroting. Technische gezien zorgt de gaswinning in ons land voor grote economische geldinjecties. Dit is waarom het ook zo lastig is om de productie te verlagen en daarmee het aantal aardbevingen omlaag te brengen. De economische klap voor Nederland zou dan, zeker in zware periodes, moeilijk te overbruggen zijn. Dit geeft natuurlijk ook de zwakte weer van de Nederlandse economie. Zonder dit geld zou de staatsschuld van Nederland vele malen hoger liggen.

Offshore en onshore activiteiten

De Nederlandse Aardolie maatschappij heeft zich de laatste jaren vooral gericht op de productie van aardgas, zo’n 50% hiervan wordt gewonnen in Groningen en de rest komt uit alle andere bronnen in Nederland bij elkaar. Deze bronnen zijn goed genoeg voor 75% van het benodigde jaarlijkse gas per jaar in Nederland waardoor Nederland niet afhankelijk is van grote – vaak onstabiele – olielanden in het Midden Oosten, Afrika en Rusland. De NAM werkt onshore op dit moment vooral in het Noorden en Oosten van Nederland. De NAM beschikt over enkele offshore booreilanden. De Nederlandse Aardolie Maatschappij wordt gezien als goede en stabiele werkgever en zowel offshore als onshore zijn er genoeg banen beschikbaar bij de NAM. Echter, de productie in Groningen is voor meet dan de helft afgenomen waardoor banen onshore op de tocht komen te staan. Hoewel offshore (op zee) genoeg vacatures openstaan.

De NAM is actief in de plaatsen; Schoonebeek, De Wijk, Berkel, Schaapbulten, Norgron, Norg, Faan, Warfstermolen en de Wadden.