Leven op een offshore booreiland

Leven op een offshore booreiland
Het leven op een offshore booreiland is heel anders dan het leven op het land. Er zijn veel mensen die denken dan mensen die offshore werken een slechte baan hebben maar niets is minder waar. De baan wordt goed betaald en het werk zelf blijft een uitdaging. Het leven op een offshore booreiland brengt verschillende aspecten met zich mee en deze brengen we graag naar voren in dit artikel.

Dagelijkse kost

gas platform
Het eerste voordeel van leven op een offshore booreiland is de spanning die het met zich mee brengt. Werknemers worden naar een offshore platform gebracht met de helikopter en voordat het mogelijk is om te werken op een offshore platform zijn al enkele trainingen nodig. De schema’s zien er ook totaal anders uit. Er wordt 14 dagen gewerkt achter elkaar, elke dag twaalf uur en daarna is er twee weken vrij. Per jaar wordt er dus “maar” 6 maanden effectief gewerkt. Het aantal uren komt echter nog vrij dicht bij een gewone baan door de lange werkdagen. Het werkt dat wordt gedaan verschild enorm maar zeker is dat er gewerkt wordt met veel internationale collega’s wat het werk erg leuk en afwisselend maakt. Tijdens en na het werk wordt er goed voor de werknemers gezorgd met vier dagelijkse maaltijden en er zijn genoeg faciliteiten aan boord om de werknemer het gevoel te geven van vrijheid als er niet wordt gewerkt. Denk hierbij aan sportfaciliteiten, mogelijkheden om te ontspannen door tv kijken en gebruik te maken van sauna’s. En ja, er zijn zelfs op enkele offshore platforms sportvelden zoals een voetbalveld of basketbal velden. Deze grote boorplatformen komen voor in met name Afrika en ver op zee waarbij werknemers een langere tijd van huis zijn.

Het leven op een offshore booreiland lijkt in eerste opzicht romantisch. Dit is ook het geval maar de eerste weken/maanden zult u last kunnen krijgen van heimwee. Immers, u bent een langere tijd van huis, u werkt veel en u werkt met collega’s die u mogelijk helemaal niet kent. Deze barrière of beter gezegd, deze periode moet u even door. Vrijwel op alle blootplatformen is internet aanwezig waardoor u kunt communiceren met het thuisfront.

Hard werken, veel verdienen

Op boorplatformen kunt u voldoende ontspannen. De faciliteiten verschillen per booreiland. Het is altijd aan te raden uw eigen apparatuur (mits goedgekeurd) mee te brengen. Veel werknemers nemen dan ook een eigen laptop mee vol met films en muziek.

De veiligheidsmaatregelen zijn erg belangrijk en moet strikt worden nageleefd, er wordt alleen met de beste apparatuur gewerkt en het is natuurlijk leuk om te werken (en te leren) van internationale collega’s. Nadeel van werken op een offshore platform zijn de weersomstandigheden, deze variëren vaak van een brandende zon tot weken achter elkaar slecht en koud weer. De shifts zijn lang en er wordt verwacht dat er 12 uur lang wordt gewerkt zonder enige vorm van verslapping of verlies van concentratie. Standby staan behoort ook tot de mogelijkheden als u vrij bent.

Alles bij elkaar zorgt het leven op een offshore platform ervoor dat er vaak vriendschappen voor het leven worden gesloten en echte bikkels worden geschapen. Vaak zijn de offshore werknemers zeer gehecht aan het werk als ze het eenmaal hebben meegemaakt of na één keer is al duidelijk dat het werk te zwaar is op zowel mentaal als op fysieke vlak.
Als laatste gaan we in op de salarissen van de offshore werknemers. Het leven op een offshore platform is zwaar en het werk is lastig maar daar worden de salarissen dan ook zeker op aangepast. Over het algemeen wordt er zeer goed verdiend, iets wat natuurlijk ook veel mensen aantrekt om het werken en leven op een offshore platform. Het is zeker het proberen waard als u ervoor nadenkt om te werken en te leven op een offshore booreiland.

Wanneer je vrij bent ga je meestal uitrusten. Er zijn boorplatformen met sportruimtes en vrije tijd ruimte waar je tv en muziek kunt luisteren. Vaak is roken en vapen niet toegestaan vanwege brandgevaar en vraag altijd jou supervisor hiervoor toestemming.