Gasunie

De Gasunie is een NV uit Nederland en is verantwoordelijk voor het transport van Nederlands aardgas. We pompen dit onder andere offshore op en de Gasunie zorgt er vervolgens voor dat we hier als bedrijven en consumenten gebruik van kunnen maken. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Groningen. De staat der Nederlanden is eigenaar van de onderneming, op basis van de aandelen die het in het bezit heeft. Er werken zo’n 1.500 – 2.000 mensen bij de Gasunie. In 2012 wist het bedrijf bijna 360 miljoen euro winst te maken, met het transport van gas naar huishoudens en bedrijven.

Historie van de Gasunie

De historie van de Gasunie gaat terug tot in 1963, het jaar waarin het bedrijf werd opgericht. Het is een Naamloze Vennootschap, waarvan de aandelen 100% in eigendom zijn van de Nederlandse Staat, vertegenwoordigd door het Ministerie van Financiën. Gasunie beschikt over een enorm netwerk van pijpleidingen, dat het gebruikt om het gas te transporteren. Het gaat in totaal om meer dan 15.500 kilometer aan pijpleiding, in Nederland en Duitsland. Bovendien is het systeem aangesloten op honderden installaties, waaronder de ondergrondse opslag om het gas in een vloeibare vorm op te kunnen laten slaan en er later gebruik van te maken.

Dochterondernemingen

De Gasunie is goed voor ongeveer 25% van het totale Europese aardgasverbruik en speelt wat dat betreft een belangrijke rol. Dit doet de onderneming samen met enkele dochterondernemingen. Het gaat daarbij om Gasunie Deutschland in Duitsland en Gas Transport Services (GTS). Deze laatste ondernemer is in Nederland de beheerder van het landelijke gastransportnet. Verder heeft Gasunie Vertogas opgericht. Dit is de certificeringsinstantie voor groen gas, waarbij producenten de afname van gas op een duurzame manier compenseren. Wat dat betreft is Gasunie een grote Nederlandse onderneming, die grotendeels verantwoordelijk is voor het gas waar we allemaal gebruik van kunnen maken.

Offshore activiteiten

De Gasunie is zowel met het netwerk als haar activiteiten aanwezig op het vasteland, maar werkt ook veel offshore. Dit zijn de plaatsen waar het gas te vinden is, dus waar de Gasunie ervoor zorgt dat het gas beschikbaar komt om er later gebruik van te maken. Op het moment dat de gasprijs stijgt of er nieuwe technieken ontwikkeld worden om hier rendabel naar te kunnen boren, betekent dit meer werkgelegenheid en een gunstige koers voor de onderneming. De offshore activiteiten doen het wat dat betreft goed op het moment dat de prijzen voor consumenten en ondernemingen op beginnen te lopen.