Nederlandse Aardolie Maatschappij

Nederlandse Aardolie Maatschappij. De Nederlandse Aardolie Maatschappij is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in de winning van aardolie en aardgas uit de Nederlandse bodem.

Brandstoffen uit eigen bodem

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bestaat sinds 1947 en is opgericht voor de winning van aardgas en aardolie in de Nederlandse bodem. Dit besluit werd genomen nadat in 1943 aardolie was gevonden bij Schoonebeek. NAM was het eerste bedrijf dat naar gas boorde in de Noordzee. Tegenwoordig is NAM voor de helft eigendom van Shell (een van de oprichters) en Exxon Mobile. Het hoofdkantoor van NAM staat nog steeds in Assen en het bedrijf heeft ongeveer 1900 werknemers.

Aardolie

De bedrijfsnaam verraadt dat de winning van aardolie ooit de belangrijkste taak van het bedrijf was. Het veld bij Schoonebeek vormde de directe aanleiding om NAM op te richten. Tot 1996 werd hier olie gewonnen. De resterende aardolie in Schoonebeek was te stroperig om nog winstgevend te kunnen winnen. In die periode werd maar een kwart van het geschatte totaal opgepompt. In 2011 nam NAM een deel van het Schoonebeekveld weer in gebruik. Hierbij werden nieuwe technieken ingezet zoals stoominjecties om de stroperigheid van de olie te verminderen. Naar verwachting kan men de komende decennia nog meer dan 100 miljard vaten uit het gebied halen. Een ander gebied waar aardolie werd gevonden lag rond Rijswijk. Het Rijswijkveld heeft tot 1994 aardolie opgeleverd.

Aardgas

Al snel na oprichting vindt NAM ook aardgas in de Nederlandse bodem. Eerst ontdekt men kleine velden bij Coevorden en De Wijk. Maar in 1959 wordt een groot gebied gevonden bij Slochteren. Dit is het Groninger-gasveld dat geldt als een van de grootste aardgasvelden ter wereld (naar schatting 2.800 miljard m3) en waarvan NAM de helft van exploitatie in handen krijgt. Samen met het aardgas uit kleinere velden en de Noordzee is NAM verantwoordelijk voor 75% van het Nederlandse aardgas. Naast winning verzorgt NAM ook de opslag van aardgas in twee ondergrondse faciliteiten in Langelo en Grijpskerk. De omvang van het Groninger-gasveld zorgde ervoor dat de Nederlandse energieconsumptie voor een belangrijk deel afhankelijk werd van aardgas. Daarnaast vormden de opbrengsten van aardgas een belangrijke motor achter de naoorlogse welvaart in Nederland. De laatste jaren heeft NAM veelvuldig te maken met de keerzijde van aardgaswinning. Door het weghalen van aardgas is de bodem gaan inzakken en heeft men in Groningen steeds vaker last van aardbevingen. Vooral sinds de beving bij Huizinge op 6 augustus 2012 met een waarde van 3,6 op de schaal van Richter wordt aardgaswinning door NAM kritisch gevolgd.